Main content

Your Ultimate Guide to Sensitive Skin

Независимо дали само понякога изпитвате чувствителност към продукти за грижа за кожата или имате постоянно зачервяване и сухота, научете как да се грижите за чувствителната кожа. Нашите химици в Kiehl’s са се посветили на изграждането на формули за продукти за грижа за чувствителната кожа. При създаването на нашите формули ние внимателно подбираме съставки, които знаем, че са ефикасни, но въпреки това деликатни. В разработването на грижа, подходяща за чувствителна кожа, отиваме дори стъпка напред, като тестваме портфолиото си върху групи, съставени от 50% лица с чувствителна кожа. Открийте повече за признаците на чувствителната кожа, как да се погрижите за нея и да я укрепите.

Какво представлява чувствителната кожа?

Чувствителна често се нарича тази кожа, която е реагира на фактори като времето, околната среда и дори локални продукти за грижа за кожата. Макар чувствителната кожа да е различна от човек до човек, много хора съобщават, че кожата им е чувствителна, реактивна, раздразнителна или с непоносимост. Жените и мъжете са еднакво засегнати от проблема чувствителна кожа, но жените са тези, които я забелязват по-често, тъй като те използват по-широк спектър продукти за грижа за кожата. Характеризираща се често със зачервяване и сухота, чувствителната кожа невинаги показва видими признаци на изтощение, но създава усещане за дискомфорт. Тези усещания и особености могат да бъдат по-явни в определени области на кожата и дори в определени зони на лицето.

Кое причинява чувствителната кожа?

Въпреки че няма ясно разбиране за това, каква е причината някой да има чувствителна кожа, факторите, които могат да влошат това състояние, са разнообразни – вътрешни и външни. Научете повече за някои от тези агресори и за това как те могат да повлияят на Вашата кожа.


Време

Изключително ниските температури, прекомерната топлина и силните ветрове, всички те могат да доведат до сухота на кожата, раздразнение или дискомфорт. Със смяната на сезоните чувствителната кожа може да бъде засегната от променящите се условия.


UV лъчи

Дори в умерено топли или облачни дни UVA (състаряващи UV) и UVB (изгарящи UV) лъчите могат да причинят увреждане на кожната бариера. При чувствителните типове кожа, чиято кожна бариера може вече да е нарушена, това увреждане може да я направи още по-податлива на външни агресори и да доведе до по-голяма вероятност от усещане за дискомфорт.


Замърсяване

Различните замърсители могат също да причинят видими признаци на чувствителност или усещане за дискомфорт. Свободните радикали, откривани в замърсителите, могат да причинят окисляване, което да доведе до ранни признаци на стареене. За да бъде защитена и предпазена кожата, е важно ежедневно да се използват продукти за грижа за кожата с антиоксиданти и против замърсяване, особено в градовете и районите с висока степен на замърсяване.


Стрес

Стресът може да повлияе на кожата и да причини сухота, зачервяване или други признаци на дискомфорт в определени зони. Отделянето на време за почивка и релаксация може да помогне на Вашата кожа и да сведе до минимум изтощението и дискомфорта.


Сън

Сънят е съществен компонент в процеса на обновяване на кожата и неговата липса може да намали способността на кожната бариера за самовъзстановяване. Осигурете си време за почивка и сън, така че Вашата кожа да има възможност за възстановяване през нощта.


Диета

Една здравословна и питателна диета ще помогне на кожата Ви да се чувства и да изглежда в най-добрата си форма. Избирайте храни, богати на витамини, минерали и антиоксиданти, за да подпомогнете устойчивия вид на кожата си.


Температурни промени

Екстремните температурни промени, климатизацията и дългите полети могат също да влошат състоянието на кожата. Ако изпитвате дискомфорт, може би имате нужда да приспособите ритуала си за грижа за кожата по време на пътуване или всеки път, когато я усетите суха и неспокойна.


Вода

Много горещата вода може да направи кожата суха и чувствителна. Освен това твърдата вода с по-високо съдържание на минерали може да причини раздразнение на чувствителната кожа.

Кои са общите характерни черти на чувствителната кожа?

Чувствителната кожа се характеризира с видими признаци като зачервяване и сухота, както и с усещане за дискомфорт. Те често са свързани с нарушена функция на кожната бариера, което може да доведе до по-податлива на агресори кожа. Нарушената кожна бариера често причинява излишна загуба на вода и може да доведе до дехидратация на кожата. Устойчивата бариера помага на кожата да задържи влагата, за да предотврати сухотата и усещането за дискомфорт, като същевременно укрепи нейните защитни сили срещу външни агресори.

Как да се грижите за чувствителната кожа?

Независимо дали имате външни признаци на чувствителна кожа или само от време на време изпитвате дискомфорт, важно е да се погрижите за това, като същевременно спомогнете за укрепване на кожната бариера. За да балансирате и успокоите сухата кожа, я подхранвайте и овлажнявайте с хидратиращи серуми, кремове или маски за лице. Формулите, които спомагат за намаляване на видимото зачервяване на кожата, са друг начин за намаляване на тези влияния. Освен да помогнете за облекчаване на видимите признаци на чувствителна кожа, потърсете продукти, които могат да подпомогнат укрепването и възстановяването на кожната бариера за по-устойчив външен вид с течение на времето.

Как да подпомагате защитата на чувствителната кожа?

Освен успокояване и подсилване на кожната бариера, важно е да подпомогнете защитата на кожата от външни агресори. Ежедневният слънцезащитен крем е задължителен за всеки тип кожа, включително чувствителната. Повишете защитата на кожата си от UV лъчи - дори и в облачните дни - за да запазите устойчивия вид и свежото усещане на Вашата кожа. Потърсете формула, която осигурява предпазване и от замърсяване, за да се защитите от свободните радикали и други потенциални дразнители. Може също така да опитате минерален слънцезащитен крем за чувствителна кожа , който осигурява SPF защита в лека формула.

Кои са най-добрите продукти за чувствителна кожа?

При грижа за чувствителна кожа потърсете продукти с внимателно подбрани съставки и такива, които са формулирани да бъдат деликатни. Почистващ препарат за лице без изплакване може да бъде нежният начин за почистване на кожата. Потърсете кремове и хидратиращи продукти с богата текстура, които успокояват и облекчават кожата и формули, които попиват лесно, без излишно втриване. Ако усетите видимо зачервяване на кожата или прекомерна сухота, уверете се, че използвате хидратиращ продукт за чувствителна кожа , който да осигури хидратация, като същевременно подпомогне подсилването и възстановяването на кожната бариера.

Със своя експертен опит в сферата на грижата за чувствителната кожа, химиците от Kiehl's изграждат формули за ефикасни продукти с внимателно подбрани съставки в концентрации, които са подходящи и за чувствителна кожа. Погрижете се за кожата си с подходящата формула или започнете ритуал за грижа за чувствителна кожа , за да подпомогнете успокояването, облекчаването и добрата грижа за Вашата кожа.

Експертен съвет

„Важно е да се търсят неабразивни формули, които помагат за възстановяване и засилване на бариерната функция на кожата. Освен това използвайте продукти, специално разработени за чувствителна кожа и избягвайте съставки, за които е известно, че са дразнители на кожата или потенциални алергени.“

– д-р Меган О’Брайън, консултант-дерматолог на Kiehl’s

Съобщение за ориентация
За най-добро преживяване, моля, обърнете устройството си